Literasi Kesehatan dan Gizi Anak Usia Dini dalam Sebuah Kajian Filsafat

Early Childhood Health and Nutrition Literacy in a Philosophical Study

Authors

  • Fitria Budi Utami Universitas Muhammadiyah A.R. Fahruddin Tangerang
  • Sofia Hartati Universitas Negeri Jakarta
  • R. Sri Martini Meilani Universitas Negeri Jakarta

DOI:

https://doi.org/10.35473/ijec.v7i1.3508

Keywords:

Health Literacy, Nutrition Literacy, Early Childhood, Philosophy, Holistic Integrative Education

Abstract

Having a very important role in shaping the quality of life and welfare of children in the future, health and nutrition literacy is very necessary to be given from an early age. This study aims to analyze health and nutrition literacy in early childhood through a philosophical approach that explores the conceptual and epistemological basis of understanding health and nutrition at an early age. The dimensions used in this philosophical approach are ontology, epistemology, and axiology of health and nutrition literacy as knowledge rooted in the moral and ethical values ​​of families and communities. By using the literature review method, this study explores how the concept of health and nutrition literacy can be understood as influencing the quality of children's lifestyles. The results of the study show that health and nutrition literacy in early childhood is not only the acquisition of information, but also the formation of critical thinking patterns from an early age regarding the importance of health and a balanced diet that will impact their ability to make decisions related to health in the future. Through this understanding, families and educational institutions are expected to be able to play an active role in instilling a basic understanding of health and nutrition, thus producing a generation that is more aware and responsible for health. This study also emphasizes the importance of a holistic approach in early childhood education, where health and nutrition literacy are integrated into the child's parenting and learning environment as an effort to achieve the goals of Holistic Integrative PAUD in Indonesia.

 

ABSTRAK

Memiliki peran yang sangat penting dalam pembentukan kualitas hidup dan kesejahteraan anak di masa mendatang, literasi kesehatan dan gizi sangat diperlukan diberikan sejak usia dini. Kajian ini bertujuan untuk menganalisis literasi kesehatan dan gizi anak usia dini melalui pendekatan filosofis yang mengeksplorasi dasar-dasar konseptual dan epistemologis mengenai pemahaman kesehatan dan gizi di usia dini. Dimensi yang digunakan dalam pendekatan filosofis ini adalah ontologi, epistemologi, dan aksiologi literasi kesehatan dan gizi sebagai sebuah pengetahuan yang mengakar pada nilai-nilai moral dan etika keluarga serta masyarakat. Dengan menggunakan metode literatur review, kajian ini menggali bagaimana konsep literasi kesehatan dan gizi dapat dipahami sebagai yang mempengaruhi kualitas pola hidup anak. Hasil kajian menunjukkan bahwa literasi kesehatan dan gizi pada anak usia dini bukan hanya perolehan informasi semata, melainkan pembentukan pola pikir kritis sejak dini mengenai pentingnya kesehatan dan pola makan seimbang yang akan berdampak pada kemampuan mereka membuat keputusan terkait kesehatan di masa depan. Melalui pemahaman ini, keluarga dan lembaga pendidikan diharapkan mampu berperan aktif dalam menanamkan pemahaman dasar tentang kesehatan dan gizi, sehingga menghasilkan generasi yang lebih sadar dan bertanggung jawab terhadap kesehatan. Kajian ini juga menekankan pentingnya pendekatan holistik dalam pendidikan anak usia dini, di mana literasi kesehatan dan gizi terintegrasi dalam pola asuh dan lingkungan belajar anak sebagai upaya mencapai tujuan PAUD Holistik Integratif di Indonesia.

References

Adnan, G. (2020). FILSAFAT UMUM (S. Gade, Ed.). Ar-Raniry Press. www.naskahaceh.com

Andriani, W. O. S., Anshari, D., Fitirani, Y., Sopamena, Y., & Pontambing, Y. S. (2021). Adaptasi Alat Ukur Literasi Gizi untuk Mahasiswa Tahun Pertama KWa. Window of Health : Jurnal Kesehatan, 4(1), 2.

Apriliani, S. R. A., & Utami, F. B. (2021). Peran Orang Tua dalam Menerapkan Kemampuan Literasi Kesehatan Anak Usia Dini pada Pandemi Covid-19 Dilingkungan Rt 04 26 Pekayon Jaya, Bekasi Selatan. Jurnal Pendidikan Tambusai, 5(2), 3852–3862.

Brown, R., & Ogden, J. (2004). Children’s eating attitudes and behaviour: A study of the modelling and control theories of parental influence. Health Education Research, 19(3), 261–271. https://doi.org/10.1093/her/cyg040

Creswell, J. W. (2012). Educational Research. PEARSON.

Fathonah, S., Cahyono, E., Sarwi, S., Wusqo, I. U., Hanifah, N., & Agustin, L. R. (2020). Pengaruh Literasi Kesehatan dan Literasi Gizi Terhadap Status Gizi Mahasiswa Unnes. SEMINAR NASIONALPASCASARJANA 2020, 1063–1070.

Inten, D. N., & Permatasari, A. N. (2019). Literasi Kesehatan pada Anak Usia Dini melalui Kegiatan Eating Clean. Jurnal Obsesi : Jurnal Pendidikan Anak Usia Dini, 3(2), 366. https://doi.org/10.31004/obsesi.v3i2.188

Jayakumar, U. M. (2008). Can Higher Education Meet the Needs of an Increasingly Diverse and Global Society? Campus Diversity and Cross-Cultural Workforce Competencies. In Harvard Educational Review (Vol. 78, Issue 4).

Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. (2022). Buku Saku Hasil Survei Status Gizi Indonesia (SSGI) Tahun 2022 - Badan Kebijakan Pembangunan Kesehatan | BKPK Kemenkes.

Kurniawati Mahardika, E., Sevi Nurmanita, T., Anam, K., & Aditya Prasetyo, M. (2023). Strategi Literasi Budaya Anak Usia Dini melalui Pengembangan Game Edukatif. Murhum : Jurnal Pendidikan Anak Usia Dini, 4(2), 80–93. https://doi.org/10.37985/murhum.v4i2.287

Muslim, A. (2020). TELAAH FILSAFAT PENDIDIKAN ESENSIALISME DALAM PENDIDIKAN KARAKTER. Visionary, 10(2), 37–41.

Nutbeam, D. (2000). Health literacy as a public health goal: A challenge for contemporary health education and communication strategies into the 21st century. Health Promotion International, 15(2), 259–267.

Purwani, Erni, & Mariyam. (2013). Pola Pemberian Makan Dengan Status Gizi Anak Usia 1 Sampai 5 Tahun Di Kabunan Taman Pemalang. Jurnal Keperawatan Anak, 1(1), 30–36.

Rahmat, S. T. (2018). FILSAFAT PENDIDIKAN ANAK USIA DINI. Pendidikan Anak Usia Dini, 1(1), 1–13.

Rowat, A. C., Soh, M., Malan, H., Jensen, L., Schmidt, L., & Slusser, W. (2021). Promoting an interdisciplinary food literacy framework to cultivate critical citizenship. Journal of American College Health, 69(4), 459–462. https://doi.org/10.1080/07448481.2019.1679149

Siti Maulani, Fanny Rizkiyani, & Sari, D. Y. (2021). Pemahaman Orang Tua Mengenai Gizi Seimbang pada Anak Usia 4-5 Tahun. Kiddo: Jurnal Pendidikan Islam Anak Usia Dini, 2(2), 154–168. https://doi.org/10.19105/kiddo.v2i2.4186

Sobihah, H., Eviyanti, L., Syarifudin, E., & Fauzi, A. (2023). Pendekatan Filsafat ilmu Pada Anak Usia Dini Dalam Penggunaan Gadget. INNOVATIVE: Journal Of Social Science Research, 3(6), 4728–4739.

Tilman, D., & Clark, M. (2014). Global diets link environmental sustainability and human health. Nature, 515(7528), 518–522. https://doi.org/10.1038/nature13959

Toenlioe, A. J. (2021). Teori dasar dan filsafat pendidikan Kajian model dikotomis sinergis (Y. Umaya, Ed.). CV Multimedia Edukasi. www.multidukasi.co.id

Ubbes, V. A., & Whitesel, S. (2022). Use of an eBook for Oral Health Literacy© Curriculum to Elicit Functional Health Knowledge, Decision Making, and Goal Setting Among School-Aged Children. International Electronic Journal of Elementary Education, 15(2), 145–159. https://doi.org/10.26822/iejee.2023.286

Utami, F. B. (2016). PICKY EATER PADA ANAK KOTA: STUDI KASUS ANAK USIA 3-4 TAHUN (Vol. 14).

Vygotsky, L. S. (1979). Mind in Society The Development of Higher Psychological Processes (M. Cole, V. Jhon-Steiner, S. Scrivber, & E. Souberman, Eds.). Harvard University.

Windarta, L. R. P. (2021). Pendidikan Kesehatan, Gizi dan Perilaku Hidup Bersih dan Sehat Bagi Anak Usia Dini di Masa Pandemi Covid-19. GENIUS Indonesian Journal of Early Childhood Education, 2(1), 40–48. https://doi.org/10.35719/gns.v2i1.36

Downloads

Published

2025-01-31

How to Cite

Fitria Budi Utami, Sofia Hartati, & R. Sri Martini Meilani. (2025). Literasi Kesehatan dan Gizi Anak Usia Dini dalam Sebuah Kajian Filsafat: Early Childhood Health and Nutrition Literacy in a Philosophical Study. Indonesian Journal of Early Childhood: Jurnal Dunia Anak Usia Dini, 7(1), 49–56. https://doi.org/10.35473/ijec.v7i1.3508

Issue

Section

Articles